Bebeklerle Oyunlar 2
Bebekler fiziksel kısıtlamalarından ötürü dilediğince hareket edemez, istediği gibi oynayamaz ve istekleri dışında oldukları yerden alınıp başka yere konulurlar. Çevrelerindeki herkes daha büyük ve daha güçlüdür. Sürekli yaşadıkları güçsüzlük ve kontrolsüzlük duygularını, güç dengesini tersine çeviren oyunlarla dengelemek mümkün. Temel nokta yetişkinin zayıf, yetersiz, bilgisiz ya da korkmuş gibi davranmasıdır.
Düşürmece Oyunu
Bebek ve çocukların en sevdikleri oyunlardan biri düşürmece oyunudur. Sizi itmesine izin verip gücü karşısında düşme numarası yapmak onu çok güldürecek ve tekrar tekrar oynamak isteyecektir. Güçlü olmalarına ve yetişkinleri düşürmelerine fırsat tanınırsa gülerek gerginliklerini atar ve endişe ve güçsüzlük duygularını boşaltırlar.
Gıdıklamak
Bebekler gıdıklanırken gülseler de aslında bedenlerini kasar ve elleriyle itme hareketi yaparlar. Aslında gülmek de ağlamak gibi stres belirtisidir ve bebek bedenine izinsiz saldırı karşısında hoşnutsuzluğunu belli eder. Kendilerini güçsüz hissedebilirler. Bebeğinizin karnına üflemek, kulaklarını veya ayak parmaklarını dişlemek, bum diyerek kafa tokuşturmak, seni yakalayacağım diyerek belinden tutmak hoşlarına gider.
Korkularla Baş Etmek İçin Oyunlar
Çocukların korkularıyla baş etmeleri için de oyunları kullanabilirsiniz. Örnek olarak köpekten korkan bir çocuğun kendini sakin ve güvende hissettiği bir oyun saatinde köpek gibi dört ayak üzerinde durup havlamaya başlayabilirsiniz. Gülerek gerilimini boşalttığını ve tekrar tekrar bu oyunu oynamak istediğini göreceksiniz.
Klinik Psikolog Orlit Linet Haklı